top of page

Φόβος δέσμευσης

Έγινε ενημέρωση: 8 Μαΐ 2022


Ο φόβος για τη δέσμευση αφορά στην δυσκολία για οικοδόμηση ουσιαστικών σχέσεων. Μπορεί να πάρει τις εξής μορφές σε συναισθηματικό και συμπεριφορικό επίπεδο:

  • Αδιαφορία για κάποιον ενώ υπάρχει ενδιαφέρον.

  • Διαρκής αναζήτηση του ιδανικού συντρόφου διατηρώντας το αίσθημα του ανικανοποίητου.

  • Δυσκολία στην έκφραση προσωπικών πληροφοριών και συναισθημάτων.

  • Ξαφνική απώλεια ενδιαφέροντος χωρίς σαφή αιτία για κάποιον που ως τότε υπήρχε ενδιαφέρον.

  • Σύνδεση της σχέσης με όρους πίεσης και απειλής.

  • Οργάνωση ζωής με τέτοιο τρόπο που δυσκολεύει την δημιουργία βαθύτερων σχέσεων (πχ. περιορισμένος χρόνος λόγω εργασίας).

  • Σύναψη σύντομων και επιφανειακών σχέσεων.

  • Ενδιαφέρον για συντρόφους που δεν είναι συναισθηματικά διαθέσιμοι.


Πώς αναπτύσσεται; Άνθρωποι, που βιώνουν έντονο φόβο στην δημιουργία σχέσεων, εστιάζουν συχνά σε βιώματα εγκατάλειψης ή δυσαρέσκειας, αποκτώντας την πεποίθηση ότι είναι δύσκολο να εμπιστευτείς κάποιον. Παρατηρείται σε πολλές περιπτώσεις ότι υπήρχε συναισθηματική απόσταση στην σχέση με τους γονείς, επαναλαμβάνοντας το βίωμα αυτό και στις ερωτικές σχέσεις ως ενήλικες. Έτσι, μια υγιής, ισορροπημένη σχέση μπορεί να βιωθεί σαν κάτι πολύ ανοίκειο με αποτέλεσμα να προκύψει δυσφορία και απομάκρυνση, καθιστώντας τη μοναξιά δικλείδα ασφαλείας. Διαχείριση - Αντιμετώπιση Η ασφάλεια της θεραπευτικής σχέσης μπορεί να βοηθήσει στην διερεύνηση των αιτιών που αισθάνεται φόβο το άτομο και να συμβάλλει στην κατανόηση των μοτίβων που τον συντηρούν. Σε μια ουσιαστική θεραπευτική σχέση μπορεί κανείς να ξεκινήσει να βιώνει νέες, θετικές εμπειρίες σχετικά με την εγγύτητα με άλλους ανθρώπους και με τον ίδιο του τον εαυτό. Η θεραπευτική σχέση μπορεί να αποτελέσει τον δίαυλο, στην δυνατότητα εμπιστοσύνης και σύναψης ουσιαστικών σχέσεων έξω από το πλαίσιο της θεραπείας. Σημαντική είναι η διερεύνηση των επαναλαμβανόμενων συμπεριφορών και συναισθημάτων καθώς και η διασύνδεση τους με την τρέχουσα πραγματικότητα. Ο φόβος χρειάζεται να αντιμετωπιστεί με σεβασμό και υπευθυνότητα προκειμένου να δοθεί χώρος σε νέα συναισθήματα που θα αποδυναμώσουν την απειλή στην εγγύτητα των σχέσεις. Αν θέλετε και εσείς να διαχειριστείτε τους φόβους σας, να βελτιώσετε την σχέση με τον εαυτό σας και συνεπώς τις σχέσεις με τους άλλους επικοινωνήστε μαζί μου για να ορίσουμε το ραντεβού σας.



41 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page