top of page

Ερωτεύτηκα τον θεραπευτή μου. Και τώρα;

Έγινε ενημέρωση: 5 Απρ

Η θεραπευτική σχέση εγείρει λόγω της φύσης της έντονα τρυφερά συναισθήματα. Σταδιακά ανακαλύπτουμε πως αναβλύζουν ανάγκες και επικοινωνίες που αφορούν σε άλλα σημαντικά πρόσωπα. "Μεταβιβάζονται" όπως λέμε στο πρόσωπο του θεραπευτή (ερωτικά) συναισθήματα, συμπεριφορές και ιδέες που θυμίζουν τις σχέσεις με άλλες γονεϊκές φιγούρες.


Δυο είναι οι συχνότερες εκδηλώσεις ερωτικών συναισθημάτων στην κλινική πράξη. Η πρώτη εμφανίζεται κατά την εδραίωση της θεραπευτικής σχέσης και η δεύτερη έχει περισσότερο χαρακτήρα αντίστασης.


Με την πάροδο του χρόνου εγκαθίσταται η θεραπευτική σχέση. Παρατηρούμε εγγύτητα, εμπιστοσύνη και συναισθηματική επένδυση στην θεραπευτική διαδικασία και στον θεραπευτή. Αναπόφευκτο είναι να προκύψουν και πιο ερωτικά συναισθήματα με ασυνείδητο στόχο να επικοινωνηθεί η ανάγκη για εγγύτητα, στοργή και αποδοχή. Μια σκηνή που μας θυμίζει όσα θα ζητούσε ένα παιδί από το πρόσωπο φροντίδας του, συνήθως την μητέρα. Λόγω της ποιότητας των συναισθημάτων αυτών παρατηρείται να υπάρχει τρόμος, ενοχή και μια συνολική αγωνία ότι αν φανερωθούν πιο ερωτικά συναισθήματα σημαίνει και το τέλος της θεραπείας. Κι όμως, δεν υπάρχει θεραπεία χωρίς την επεξεργασία της ερωτικής μεταβίβασης!


Το δύσκολο βέβαια δεν είναι η επεξεργασία της μεταβίβασης μόνο αλλά και η ενοχή που φέρνει συνήθως η επαφή με τέτοια συναισθήματα, γεγονός που αποτρέπει από το να επικοινωνηθούν ανοιχτά στον θεραπευτή, όπως και κάθε άλλο δύσκολο συναίσθημα.


 

Ήξερες ότι...

💡 Η ερωτική μεταβίβαση αναδύεται ανεξαρτήτως φύλου του θεραπευτή;

💡Στον αγχώδη δεσμό προσκόλλησης η συναισθηματική εγγύτητα συγχέεται με την ερωτική;

 

Άλλες φορές η σαγήνη, η ερωτικοποίηση της θεραπευτικής σχέσης έχει να κάνει με μια ασυνείδητη προσπάθεια του ψυχισμού να επεξεργαστεί κάποιο άγχος. Σε αυτή την περίπτωση μιλάμε περισσότερο για μια αντίσταση στην επεξεργασία του άγχους, ενδεικτικά της απόρριψης, καθώς με αυτόν τον τρόπο αποτρέπεται η ουσιαστική επαφή με επώδυνα συναισθήματα όπως ταπείνωση και θλίψη. Φαντασιώσεις που εμπεριέχουν το πρόσωπο του θεραπευτή αλλά και η άμεση έκφραση πιο ερωτικών προθέσεων μας δείχνει σημαντικά ζητήματα στον τρόπο που συνδεέεται σε μια κοντινή σχέση και είναι ένα από τα πολυτιμότερα εργαλεία που μας ανοίγουν τον δρόμο προς την κατανόηση.


Ένας ικανός θεραπευτής οφείλει να υποδέχεται τέτοια συναισθήματα και είναι εκπαιδευμένος να τα εμπεριέχει και να τα επεξεργάζεται με σκοπό να ξεκλειδώσετε και να διερευνήσετε μαζί βαθύτερες πτυχές τους.


72 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page