Να παραμείνω στην εργασία μου ή να αναζητήσω μια άλλη θέση; Να παρευρεθώ στο ραντεβού ή όχι;
Καθημερινά καλούμαστε να επιλέξουμε ανάμεσα σε διλήμματα, τα οποία συχνά περιγράφονται από τους θεραπευόμενους ως ασήμαντα• κι όμως, είναι τόσο σημαντικά ψυχικά καθώς στην ψυχοθεραπεία μας αφορά η σύγχυση και η συναισθηματική σύγκρουση του ατόμου, δηλαδή η ψυχική πραγματικότητα των διλημμάτων.
Πότε μιλάμε όμως για δίλημμα; Ο όρος περιγράφει την σύγκρουση ανάμεσα σε δύο ισάξιες διεξόδους, που δεν ικανοποιούν επαρκώς τον ψυχισμό. Μπορεί κανείς να επιθυμεί τα οφέλη και των δυο επιλογών ή να φοβάται τις συνέπειες τους.
Τρία είναι λοιπόν τα είδη των διλημμάτων:
1. Επιλογή μεταξύ δυο εξίσου επιθυμητών καταστάσεων (προσέγγιση - προσέγγιση). |
2. Επιλογή μεταξύ δυο εξίσου ανεπιθύμητων καταστάσεων (αποφυγή - αποφυγή). |
3. Επιλογή μεταξύ μιας επιθυμητής και μιας ανεπιθύμητης συνθήκης, όπου η απόφαση λαμβάνεται με μεγαλύτερη ευκολία (προσέγγιση - αποφυγή). |
Τι είναι αυτό που μας δυσκολεύει όμως; Το κόστος. Κάθε επιλογή έχει συμβολικά ένα κόστος, αφήνοντας πίσω ένα πλεονέκτημα και επωμίζοντας ένα μειονέκτημα. Στο σημείο αυτό αναδύονται μοναδικοί φόβοι και ανησυχίες για τον καθένα, που έχουν αναδειχθεί κάποια στιγμή και σε άλλο σημείο της προσωπικής τους ιστορίας.
Στόχος στην ψυχοδυναμική ψυχοθεραπεία είναι η γεφύρωση των θετικών και αρνητικών στοιχείων και συναισθημάτων μέσα στην ασφάλεια του θεραπευτικού πλαισίου.
Συγκεκριμένα, επιτυγχάνεται:
ισχυροποίηση του "Εγώ"
καθορισμός των προσωπικών επιθυμιών
μείωση της αίσθησης εγκλωβισμού
ανοχή στην συνύπαρξη αντίθετων συναισθημάτων
Με την παροχή χώρου στην σύγκρουση απελευθερώνεται κανείς από τα δεσμά της δυσφορίας, καθιστώντας την λήψη αποφάσεων άμεση και σαφή.
Comments